כאבים במרפק – אבחון עצמי + פיזיותרפיה למרפק » אסטריקס פיזיותרפיה
-

כאבים במרפק – אבחון עצמי + פיזיותרפיה למרפק

כאב במרפק

המרפק זהו מפרק צירי המורכב מעצם ההומרוס ( הזרוע ) ומעצמות האולנה והרדיוס ( אמה ).

לאזור המרפק מתחברים שרירים רבים, כשחלקם אחראיים על תנועת המרפק – כיפוף, יישור ותנועות סיבוביות של האמה , וחלקם אחראים על תנועות שורש כף היד.

לכן במקרים רבים דווקא תנועה של שורש כף היד תגרום לכאב במרפק.

כאבים במרפק נפוצים אצל ספורטאים חובבנים המפעילים רבות את מפרק כף היד כגון טניס, הרמת משקולות, גולף ועוד. הסיבה שפציעות אלה נפוצות דווקא אצל ספורטאים חובבנים היא בעיקר טכניקה לקויה וניהול עומסים לא נכון.

כמו כן, כאבים במרפק נפוצים אצל אנשים העובדים שעות רבות מול המחשב כגון : פקידות, עובדי הייטק, מעצבים וכדומה . אותם אנשים יושבים זמן ממושך במנח סטטי של גב כף היד , דבר היוצר עומס יתר הגידים שנמצאים באזור המרפק.

פתולוגיות נפוצות במרפק:

  • (Lateral Epicondylitis (Tennis Elbow הפתולוגיה השכיחה ביותר במרפק והגורם העיקרי לכאבים. פציעת Over Use הנגרמת מעומס מתמשך על הגידים המיישרים את שורש כף היד. הכאב יהיה בצד החיצוני של המרפק .
  • Olecranon Bursitis כאב, אודם ונפיחות בקצה המרפק. פציעה זו נפוצה בעיקר אצל אנשים הנוהגים להישען הרבה על המרפקים כגון: סטודנטים, מכונאי רכב ואנשים היושבים מול מחשב.
  • (Medial Epicondylitis (Golfer's Elbow בדומה למרפק הטניס, הגורם לפציעה הוא עומס יתר של שרירי מכופפי שורש כף היד . הכאב יהיה בצד הפנימי של המרפק .

 


(Lateral Epicondylitis (Tennis Elbow – מרפק טניס

Lateral Epicondylitis, או בשמה המוכר יותר – Tennis elbow (מרפק טניס) היא פציעת Over Use (שימוש יתר) הנפוצה ביותר במרפק. בפציעה זו מעורבים השרירים שתפקידם ליישר את שורש כף היד, כולם מתחברים לעצם הזרוע, מעל מפרק המרפק . למרות השם – "מרפק טניס", רק כ-5% מכלל הפציעות קשורות למשחק טניס, אלו שאכן עוסקים בספורט הם בד"כ ספורטאים חובבנים שמבצעים טכניקה לקויה ואינם מנהלים את העומסים בצורה נכונה. הסיבה לפציעה זו היא עומס מתמשך על הגידים המיישרים את שורש כף היד. עומס זה יוצר שינויים ניווניים ומיקרו-קרעים בגיד וכך מתחיל תהליך דלקתי וכאבים אשר לעיתים יכולים להימשך חודשים ואף שנים.

גורמי סיכון למרפק טניס

פציעה זו משויכת בעיקר לאנשים העובדים בעבודות עם תנועות חוזרניות של שורש כף היד או אחיזה סטטית משמשכת:

  • עבודות משרדיות מול מחשב – הקלדה ואחיזה בעכבר גורמות לשרירים הרלוונטיים לפציעה לפעול באופן קבוע וכך נוצר עומס על הגידים והסיכון לפציעה עולה.
  • תחביבים הדורשים אחיזה קבועה , לדוגמא – הרמת משקולות, טניס, רכיבה על אופנוע/אופניים
  • פסנתרים, נגנים, מתופפים.
  • שימוש מוגבר בטלפון הנייד.
  • הגבלה בטווחי התנועה של השורש כף יד והמרפק יגרמו לעומסים מוגברים באזור חיבור הגידים.

איך אדע אם אני סובל ממרפק טניס?

 הסימפטום הנפוץ ביותר בפתולוגיה זו הוא כאבים במרפק, בחיבור של הגידים המיישרים של שורש כף היד, בצד החיצוני של המרפק. סימפטומים נוספים יכולים להיות :

  • כאב מוקרן לאורך האמה.
  • כאב ורגישות במגע באזור הרלוונטי .
  • חולשה באחיזה .
  • כאב במרפק במתן התנגדות ליישור גב כף היד וליישור אצבע 3 .

במידה ואתה סובל מכאב באזור הנ"ל יש לבדוק אם אתה נמצא בקבוצת הסיכון המוגבר לפציעה מסוג זה במידה ולא, יש לבצע אבחנה מבדלת ולחפש את מקור הבעיה. (גם אם כן נמצאים בקבוצת הסיכון, ייתכן והכאב הוא ממקור אחר ויש לבצע אבחנה מלאה מפיזיותרפיסט מוסמך)

מה עושים במידה ואני סובל ממרפק טניס?

תחילה, יש לוודא שהאבחנה היא נכונה מכיוון שיש מספר רב של אבחנות מבדלות עם סימפטומים דומים והטיפול בהן הוא שונה. מחקרים מראים כי אצל כ- 80% מהסובלים ממרפק טניס הסימפטומים יחלפו מעצמם תוך כשלושה חודשים עד חצי שנה. הבעיה העיקרית היא שבפרק הזמן הזה תהיה ירידה ניכרת בכוח השרירים ביד הכאובה מכיוון שהשימוש ביד יפחת משמעותית בעקבות הכאב, ולכן הפתולוגיה ככל הנראה תחזור.

מה עושים בטיפולי הפיזיותרפיה למרפק?

בטיפולי פיזיותרפיה למרפק תחילה אנו מאבחנים את הבעיה ואת המקור לבעיה על ידי מבחנים ספציפיים, וכך בונים את תכנית הטיפול המתאימה ביותר עבורך. טיפול פיזיותרפיה למרפק יכלול:

  • טכניקות מנואליות מתקדמות הכוללות עיסוי עמוק בנקודות מפתח שיורידו עומס מהגיד ויתרמו לגיוס שרירי יעיל יותר.
  • טכניקות על שם מאליגן להורדת כאב ושיפור תפקוד.
  • מתיחות פאסיביות.
  • דיקור מערבי התורם להורדת כאב ושיפור גיוס שרירי.
  • אלקטרותרפיה הכוללת אולטרסאונד התורם בהורדת הדלקת ושיפור זרימת דם לאזור.
  • עבודה על טכניקה נכונה בפעילויות החשודות כתורמות להגברת העומס באזור.
  • תרגול וחיזוק שרירים רלוונטיים בצורה מבוקרת על מנת לחזק את השרירים ולעלות את סיבולת הגיד לעומסים.
  • חבישות עם טייפ קינזיולוגי וריגידי על מנת להוריד עומס מהאזור.
  • הדרכה ומניעה.

כאבים במרפק – שאלות ותשובות

מה זה מרפק טניס?

מרפק טניס היא תסמונת שמעוררת תחושת כאב בצידו החיצוני של המרפק. מדובר כיום בסיבה השכיחה ביותר שמעוררת תחושת כאב במרפק . תסמיני התופעה מתבטאים בכאב ורגישות באזור החיצוני של המרפק – כאב שהוא נרחב או לחילופין נקודתי, נוקשות באזור המרפק וחולשה בתנועה סיבובית של האמה. ממחקרים נמצא כי התסמונת מקורה בניוון של גיד באזור האחיזה שלו בצד החיצוני של המרפק. ניוון זה במקרים רבים נובע ממאמץ יתר של השרירים באזור החלק החיצוני של המרפק וגם בעבודת האמה. עם כך, גורמי סיכון למרפק טניס עשויים להיות עבודה משרדית ממושכת מול מחשב נוכח השימוש בעכבר ובמקלדת, תחביבים שדורשים אחיזה כמו תיפוף או נגינה בפסנתר, הרמה של משקולות, רכיבה על אופנוע וטניס, שימוש נרחב בטלפון הנייד ועוד.

מה גורם לכאבים במרפק?

מרפק טניס היא סיבה מרכזית להתפתחות של כאבים במרפק. התפתחות של התסמונת נובעת מפעילות חוזרת של שורש כף היד שמביאה להפעלה חוזרת של שרירי האמה, אשר גידיהם אחוזים במרפק. עם הזמן התנועה הזו גורמת לעומס יתר על הגידים ומכאן לניוון רקמת הגיד. אלה כמובן מתבטאים בכאב, עליו הסובלים מהתסמונת מדווחים. עם זאת, חשוב לדעת שישנם כאבים במרפק שאינם נובעים מהתסמונת. במקרים כאלה, מקור הכאב עשוי לנבוע מלכידה של עצב במרפק, דלקת של מעטפת המרפק, חוסר יציבות במרפק בגלל פגיעה ברצועות, הקרנת כאב שמקורה בצוואר, דלקת במפרק ועוד.

כיצד נהוג לבצע טיפול במרפק טניס?

בסופו של דבר, מטרת הטיפול היא להעלים את החולשה, הכאב והנוקשות שמאפיינות את התסמונת. עם זאת, כיום לא נמצא טיפול מסוים ספציפי שבולט ביעילותו על פני טיפולים אחרים ולכן, נהוג במקרים רבים לשלב כמה סוגי טיפול במקביל, כשאחד הבולטים בהם הוא פיזיותרפיה. שילוב של פיזיותרפיה בעבודה על תסמונת מרפק טניס מטרתה לשפר את גמישות השרירים, הכוח והסיבולת שלהם. בנוסף, לעיתים נהוג לשלב גם ייעוץ ארגונומי, טיפול בגלי הלם, שימוש בחבק טניס על מנת להפחית את הכאב במהלך מאמץ ואף סיוע רפואי בניתוח.

מהו מרפק גולף?

תופעה שדומה מאוד למרפק טניס היא מרפק גולף. מרפק גולף היא מצב שדומה במאפייניו למרפק טניס אך לעומת התסמונת שמתבטאת בכאב בצד החיצוני של המרפק, כאן מדובר בכאב שמתבטא בצידו הפנימי של המרפק. מדובר בתסמונת שהיא הרבה פחות נפוצה ולעיתים גם יותר מורכבת לטיפול. הטיפול הניתן במצב של מרפק גולף הוא זהה במרפק טניס, אך שיעורי ההצלחה של אלה נמוכים יותר. לכן, כשמדובר במצב של מרפק גולף בחלק מהמקרים יהיה צורך בזריקות, ניתוח או פרוצדורות רפואיות כאלה ואחרות.

איזה ניתוח נהוג לבצע עבור סובלים מכאבים במרפק?

לא כל אדם שסובל מכאב במרפק ובפרט מרפק טניס, ייגש לחדר ניתוח. מטרת הניתוח בסופו של דבר היא להקל בתסמינים עבור מטופלים שלא חווים הקלה דרך טיפולים לא ניתוחיים לפרק זמן ממושך של חצי שנה עד שנה לפות. מרבית המטופלים עם כך, לא זקוקים לניתוח. במהלך הניתוח נעשית כריתה של הרקמה הפגועה במרפק, באמצעות פתיחה של העור מעל הרקמה או לחילופין בשיטה אנדוסקופית, שמערבת הזרקה של צינורית אשר מכילה מצלמה ואמצעי לחיתוך הרקמה הניזוקה. לשתי שיטות הניתוח היתרונות והחסרונות היחסים האישיים שלהן ולכן, נדרש לגשת לאיש מקצוע מוסמך שיבצע את העבודה נאמנה. בנוסף, את הניתוח ניתן לעבור בהרדמה מקומית, אזורית או כללית. [ux_html]

עם טיפול נכון, על ידי איש מקצוע שיקשיב לכם, יבנה לכם תכנית טיפול אישית הכוללת שילוב טיפול מנואלי ותרגול אקטיבי – תגיעו לתוצאות.
אסטריקס פיזיותרפיה – מקצועיות. איכות. תוצאות.

השאירו את פרטיכם, קבלו שיחת ייעוץ במתנה עם פיזיותרפיסט מומחה, והתחילו את השינוי כבר היום.