ניתוח הוא תהליך פולשני המבוצע לרוב בלית ברירה – לדוגמא לאחר שברים.
במקרים של קרעים ברצועות/ גידים/ שרירים/ מניסקוס או החלפות מפרקים – בדרך כלל עולה אופציה של ניתוח.
האם כדאי לנתח מיד? לא בהכרח.
ההמלצה לניתוח תלויה בגורמים רבים, בניהם- גיל המטופל, תפקודו, מטרותיו ומצב הפתולוגיה.
ספורטאים הנדרשים לחזור לפעילות בעצימות גבוה בזמן קצר לרוב יופנו לניתוח, אך לאותה הפתולוגיה יכול להיות שמטופל אחר יופנה לשיקום שמרני שבעקבותיו יכול להגיע לאותה רמת התפקוד.
לרוב, ההפניה לניתוח תעשה לאחר מיצוי הטיפול השמרני ללא הטבה.
באיזה מקרים כדאי לנסות טיפול שמרני לפני שניגשים לניתוח?
- קרעים במיניסקוס – כתלות בסימפטומים
- קרעים בגידי הכתף
- קרעים בלברום בכתף ובירך
- קרע בגיד אכילס
- קרעים ברצועות הצולבות – כתלות בסימפטומים, לפעמים הניתוח הוא הכרחי.
- שחיקת סחוס בברך ובירך (החלפות מפרקים)
- פריצות דיסק – במקרה של חוסרים נוירולוגיים הניתוח הכרחי!
- תסמונת התעלה הקרפלית (CTS)
המחקרים בשנים האחרונות גורסים כי טיפול שמרני יכול למנוע ניתוח.
בקליניקה אנו פוגשים מטופלים שהגיעו עם תאריך לניתוח וביטלו אותו בעקבות שיפור ניכר בכאבים.
אז למה צריך לחשוב פעמיים לפני שניגשים לניתוח?
- אין ניתוחים עם 100% הצלחה.
- אחרי ניתוח יש צורך בשיקום ארוך, אחרת ייתכנו כאבים מסיבות אחרות כמו הדבקויות ברקמה, הגבלות בטווחי תנועה, היתפסות עצב ועוד.
- לפעמים הניתוח לא משפר באופן מוחלט את הסימפטומים.
- לעיתים טיפול ניתוחי יכול לגרום לפתולוגיות נוספות בעתיד – לדוגמא, ניתוח לכריתת מיניסקוס בעקבות קרע יעלה את הסיכון לשחיקת סחוס בברך.
רוב האנשים חושבים שתוצאות של הדמיות (MRI, CT, US) יקבעו אם יש צורך בניתוח. התשובה היא בהחלט שלא! מה שקובע אם אדם זקוק לניתוח זה התוצאות של הבדיקה הקלינית והתפקוד היומיומי. "לא מנתחים צילום – מנתחים בן אדם"
קיימים מספר סוגים שונים של טיפולים שמרניים המתאימים לסוגים שונים של פציעות, ריכזנו עבורכם את סוגי הטיפולים הנפוצים ביותר כיום.
- תרופות אנטי דלקתיות – בסוג זה של הטיפול מדובר על תרופות אנטי דלקתיות שהן לא סטרואידים. תרופות מן הסוג הזה הופכות את תהליך הדלקת לאיטי יותר ובזכות כך הן מקלות על הכאבים של החולה ועל ההגבלות שלו בתנועה, כמו כן תרופות אנטי דלקתיות מזרזות תהליכי ריפוי טבעיים של הגוף.
- הזרקת סטרואידים – בסוג זה של הטיפול המטופל מקבל זריקה תוך מפרקית של סטרואידים שמעכבת את תהליך הדלקת בצורה משמעותית, סוג זה של טיפול מתאים בעיקר לטיפול בכאבים מתפרצים. ידוע כי סטרואידים הם בעלי השפעה לא טובה על המבנה של הסחוס במידה ומשתמשים בהם לטווח הרחוק, בשל כך מומלץ לא להשתמש הרבה פעמים בזריקות מן הסוג הזה.
- חומצה היאלורונית – החומצהההיאלורונית נמצאת בתוך הנוזל התוך מפרקי שלנו בצורה טבעית, הזרקה של חומצה היאלורונית תורמת לשיפור הגמישות של הסחוס.
- הזרקה של חומרים ביולוגיים – במסגרת טיפול זה לוקחים כמות מסוימת של דם מן המטופל ומפיקים ממנו חלבונים שעוזרים לגדילה ומוצרי דם שפועלים נגד דלקות, את החומרים הביולוגיים הללו מזריקים לברך של המטופל.
- ביצוע של פעילות גופנית – מומלץ מאוד לבצע פעילות גופנית בהתאם לרמת הכאב והקושי בתפקוד של המטופל. ביצוע פעילות גופנית עוזר לחזק את השרירים ואת התנועתיות של מפרקי הגוף.
פיזיותרפיה – דרך נהדרת לשקם את הגוף
כאשר אנו מדברים על פיזיותרפיה אנחנו למעשה מדברים על שיטת טיפול שהופיעה לראשונה במאה ה-19 כאשר קבוצות של אחיות היו מעניקות עיסוי רפואי למטופלים על מנת לטפל בבעיות נוירולוגיות ובעיות אורטופדיות שונות.
פיזיותרפיה הינה שיטת טיפול העוסקת בתרפיה של הגוף.
פיזיותרפיה נחשבת לתחום פרא רפואי אשר שם דגש בעיקר על אבחון של בעיות גופניות שונות ושיקום שלהן, טיפול בבעיות שרירים כאלה ואחרות, טיפול בבעיות שונות הקיימות במערכת העצבים וטיפול בבעיות שלד.
טיפולי פיזיותרפיה נחשבים לטיפולים בעלי השפעה רבה מאוד ובחלק מן המקרים הם מצליחים להשיב את המטופל לרמת התפקוד הרגילה שלו לפני הפציעה, ישנה חשיבות רבה להשקעה של המטופל בכל התהליך, רוב הסיכויים שמטופל שלא מתייחס ברצינות לתהליך ולא משקיע בכל פעולה שהוא מבצע לא יזכה לראות תוצאות חיוביות.
כאשר אנשים עוברים פגיעה גופנית מסוימת יכול להיווצר מצב בו הפגיעה הגופנית מובילה להפרעה גופנית שפוגעת בתפקוד השוטף של אותו אדם. אחד הטיפולים המומלצים ביותר לאנשים בעלי הפרעות גופניות כאלה ואחרות הוא טיפול פיזיותרפיה. ניתן לומר כי טיפולי פיזיותרפיה מומלצים לכל אדם שחווה בעיות בחזרה לרמת תפקוד מלאה כתוצאה מפגיעה במערכת השלד, מערכת העצבים, מערכת השרירי, כתוצאה מפציעה מסוימת המשפיעה על התפקוד שלו או בגלל מחלה מסוימת המשפיעה על אורח החיים של אותו אדם.
המטרה העיקרית של טיפולי הפיזיותרפיה היא להשיב את המטופל למצב קרוב ככל האפשר למצב בו היה לפני הפציעה.
כל מגבלת תנועה עשויה להשפיע על אורח החיים של אדם בצורה משמעותית מאוד.
טיפול לא נכון בפציעה או שמא חוסר טיפול בפציעה עלול להוביל למצב בו הכאבים מחמירים, הגדלת הקושי בביצוע תנועות ופגיעה רצינית ברמת התפקוד ובשגרת החיים של המטופל.
פיזיותרפיה שיקומית – תחומים עיקריים בהם עוסקת השיטה
קיימים תחומים רבים ומגוונים בהם עוסקת פיזיותרפיה שיקומית, ריכזנו עבורכם את התחומים הנפוצים ביותר בהם עוסקת שיטה זו:
- שיקום תנועת הגוף – ישנן מחלות שונות, הפרעות ופגיעות מסוימות אשר עשויות לגרום למצב בו הסובל מהן סובל גם מהפרעה בתנועה, בשל כך קיימים חולים מסוימים אשר אינם מסוגלים לבצע תנועה בסיסית בצורה תקינה, מן הצד השני קיימים חולים אשר סובלים מביצוע של פעולות בלתי רצוניות. במסגרת הטיפוליםהפיזיותרפיים המטפל יכיר למטופל טכניקות שונות ומגוונות שהמטרה העיקרית שלהן היא לעזור לשיקום של המטופל, יתרה מכך, הצוות שעוזר למטופל במהלך השיקום מלמד אותו איך להמשיך בשגרת חיים רגילה ותקינה למרות המגבלות התנועתיות מהן הוא סובל.
- שיקום של מערכת הנשימה – מערכת הנשימה היא אחת מן המערכות החשובות ביותר בגוף האדם, האיברים הקיימים בה והתהליכים אותם היא מבצעת חיוניים מאוד לגוף האדם והוא לא יכול להתקיים ללא מערכת זו. כיום ניתן למנות סוגים רבים של מחלות, חלק מהן מחלות מולדות וחלק מהן מחלות נרכשות, אשר מובילות בסופו של דבר לפגיעה בתפקוד התקין של מערכת הנשימה ובשל כך החולה מתחיל לסבול מהפרעות נשימה וקשיים בנשימה.
שיקום של מערכת הנשימה על ידי טיפולים פיזיותרפיים מתאים לחולים הסובלים מהפרעות ומחלות שונות שנגרמו למערכת הנשימה שלהן בצורה ישירה או עקיפה.
אין ספק כי שגרת החיים של חולים אשר סובלים מבעיות שונות במערכת הנשימה נפגעת באופן משמעותי, חלק גדול מן החולים אשר סובלים מבעיות במערכת הנשימה אינם יכולים לבצע מגוון רחב של פעולות שונות מאחר והם לא יכולים להתאמץ יותר מכמה דקות.
המטרה העיקרית של טיפולים פיזיותרפיים לשיקום של מערכת הנשימה היא לשפר את יכולות הנשימה של החולה, כתוצאה מכך גם המערכות האחרות בגופו של החולה חוות שיפור, כמו כן גם איכות השינה של החולה ואיכות החיים הכללית שלו משתפרות.
- שיקום בעקבות פגיעות ראש – פגיעות ראש יכולות להיגרם כתוצאה ממספר סיבות שונות, חלק מן הסיבות הללו הן: גידול סרטני בראש, חבלות כאלה ואחרות, מחלה מטבולית מסוימת, תאונת דרכים, ניתוחים מסוימים וגם בעקבות ליקויים הקיימים אצל האדם מלידה או ליקויים אותם רכש האדם לאורך החיים שלו.
בעקבות הפגיעות הללו ישנם חלקים במוח שלנו שנפגעים וכתוצאה מכך התפקוד שלהם נהפך לתפקוד חלקי או שהם לא מתפקדים בכלל.
ככל שמזהים את הבעיה ואת המקור שלה מוקדם יותר ומעניקים טיפול רפואי, כך השיקום של המטופל יהיה מהיר יותר.
חלק מן התסמינים הנפוצים ביותר אשר נובעים כתוצאה מפגיעת ראש הם:
- אפילפסיה.
- תחושה של חולשה משמעותית בשרירים.
- קושי בהבעה של מילים וקושי בהבנה של מילים.
- תפקוד לא תקין של שרירי הלשון, פגיעה ברפלקס הבליעה.
- פגיעה בזיכרון לטווח הקצר וגם בזיכרון לטווח הארוך.
בנוסף על כך, פגיעות ראש יכולות לבוא לידי ביטוי גם בהפרעות קוגניטיביות שונות כמו למשל: תחושת בלבול בלתי פוסקת, קושי לחשוב בצורה הגיונית ותקינה, חוסר שיווי משקל, חוסר קואורדינציה, חוסר שליטה על הסוגרים ועוד הפרעות רבות.
תהליך השיקום של אדם אשר סובל מפגיעת ראש מסוימת נבנה בהתאמה מלאה לכל מטופל, בהתאם לצרכים שלו, ליכולות שלו וכמובן שבהתאם לחומרה של פגיעת הראש אותה עבר המטופל.
באסטריקס פיזיותרפיה נבצע בדיקה קלינית מלאה ונחליט האם טיפול שמרני הוא רלוונטי למצב לפי התמונה הקלינית.
הציעו לכם פתרון ניתוחי? אתם מתלבטים? התקשרו עכשיו לייעוץ טלפוני, נשמח לעזור בכל עת.