כאבים במפשעה, באגן ובירך – מה הקשר לשחיקת סחוס? » אסטריקס פיזיותרפיה
-

כאבים במפשעה, באגן ובירך – מה הקשר לשחיקת סחוס?

בשנים האחרונות מגיעים אלינו למרפאה מטופלים רבים  בני 50+ עם כאבים באזור הירך, האגן או המפשעה.
הכאבים יכולים להיות:

  • כאבים כרוניים של חודשים\שנים ולרוב הכאבים יופיעו בתנועות קבועות עם עליות וירידות ברמות הכאב לאורך השנים;
  • כאבים אקוטיים – "זצים" עוצמתיים של כאב וקושי רב בתפקוד יומיומי.
    לרוב המטופלים יש מכנה משותף עיקרי – אין להם אבחנה ברורה והם מגיעים אלינו אחרי המון טרטורים בין רופאים ומטפלים.

    ישנם גורמים רבים היכולים לגרום לכאבים באזורים הנ"ל. בכתבה הנוכחית ננסה לעשות לכם קצת סדר, ולהעביר כמה שיותר מידע בנושא כאבים באזור אגן-ירך-מפשעה, והאבחנה הנפוצה. נדבר על הסיבות לכאבים, גורמים התורמים לכאב, אבחון עצמי ודרכי טיפול.

אם אתם מתחת לגיל 50 וסובלים מכאבים באזור מפרק הירך והמפשעה – גם לכם אפשר לעזור ותוכלו למצוא מידע נוסף על טיפולי פיזיותרפיה בכתבה הבאה – כאבים במפרק הירך

 

נתחיל בדוגמא:

נ. בן 72, פעיל מאוד גופנית – 3 אימונים בשבוע בחדר כושר, חוג יוגה, הליכות ואופניים. הגיע עם כאבים של כשנה באזור המפשעה. נ' עבר מספר בדיקות שכללו אולטרסאונד בחשד לבקע, בדיקת כליות ובדיקת שרירי המפשעה. הכל נמצא תקין.
במקביל נ' ביצע כ- 5 טיפולי עיסוי ללא הטבה. הכאבים מתגברים בהליכה, קימה מישיבה לעמידה, והאזור מורגש יותר בשעות הבוקר.

כאבים בירך - שחיקת סחוס בירך.

בבדיקה קלינית – הגבלה משמעותית בתנועות הירך, והפקה של אותו הכאב בדיוק שהוא מרגיש בבדיקות תנועה.
לאחר בדיקה קלינית מלאה הגענו לדיאגנוזה שהבעיה היא במפרק הירך.
בטיפול בוצעה טכניקת מאליגן, מתיחות לפתיחת טווח תנועה, דיקור מערבי והדרכה לתרגול אקטיבי ביתי.
כבר אחרי הטיפול הראשון נ' חש הקלה משמעותית בכאבים.

בכתבה זו נדבר על כאבים במפרק הירך כתוצאה משחיקת סחוס – Osteoarthritis

 

מהי שחיקת סחוס בירך

שחיקת סחוס בירך היא תהליך ניווני בו הסחוס העוטף את עצמות המפרק נשחק, המרווח הבין מפרקי מצטמצם ומתחיל להיווצר באזור תהליך דלקתי. יש אנשים שהתהליך השחיקתי שלהם ניכר יותר מאנשים אחרים, ויש לכך סיבות שחלקן ידועות לנו וחלקן לא.
ככל שהתהליך מתקדם, נוצרות הסתיידויות על גבי העצמות בעקבות שינויים בפיזור העומסים במפרק. ההסתיידויות האלו יוצרות הגבלות בטווחי התנועה של המפרק וכך נכנסים למעגל של כאב שקשה לצאת ממנו ללא התערבות.
בנוסף להסתיידויות נראה צמצום של המרווח המפרקי

חשוב להדגיש שתהליך של שחיקת הסחוס הוא תהליך טבעי שקורה עם השנים (כמו שהעור מזדקן והשיער נושר..), ולכן כשמישהו אומר לכם שאתם "סובלים" משחיקת סחוס, תדעו להגיד לו שאם הוא עבר את גיל 50– כנראה שגם הוא "סובל" מזה.

שחיקת סחוס בירך

אז למה יש לי כאבים בירך

הכאבים עשויים לנבוע מתהליך שחיקת הסחוס שתואר קודם. השאלה שאנו צריכים לענות עליה היא מדוע הסחוס נשחק בצורה זו? על שאלה זו אין תשובה אחידה במחקרים, וקיימים מספר גורמי סיכון שעלולים להגביר את הסיכוי לשחיקת סחוס, כמו טראומה קודמת במפרק, דפורמציות של עצם הירך, מחלות רקע כמו סוכרת, השמנת יתר והיסטוריה של עיסוק בפעילות ספורט המערבת התנגשויות. מלבד גורמי סיכון אלו, ראוי לחשוב על הקשר שבין תפקוד תנועתי לבין כאבים: אם יש תפקוד תנועתי לקוי באזור כלשהו בגוף, ייתכן מאוד שתיווצר חלוקת עומסים שונה, שבסופו של דבר תוביל לכאבים.

ראוי לציין שלא בהכרח שנרגיש הכאבים במקום הבעייתי, וזו נקודה חשובה מאוד: המקום שכואב לא תמיד אומר היכן הבעיה. בהקשר זה, ייתכן שחוסר תנועה בגב או בקרסול למשל, כלומר מעל או מתחת למפרק הירך, יגרמו למפרק הירך לפצות ויגבירו את העומס עליו, בצורה כזו שהסחוס בירך ישחק. לכן, הסתכלות מקומית בלבד לעולם לא תוכל לענות על השאלה: מדוע הסחוס נשחק. אם כן, אנו מבינים שכדי להבין את המקור לכאבים, צריך לבחון את כל השרשרת התנועתית. בטיפול הפיזיותרפיה הפיזיותרפיסט מבצע הערכה תנועתית כוללת שמאפשרת לו לזהות מוקדים שונים לאורך השרשרת התנועתית שהתייחסות אליהם עשויה לעזור בהורדת העומס והכאבים מהירך. 

בנוסף, מלבד התהליך השחיקתי, ישנה גם עלייה ברגישות הרקמה. עלייה זו ברגישות הרקמה מתרחשת הודות לתהליך פיזיולוגי שמתקיים בגוף כאשר אנו חשים כאב, המתקיים במקביל לתהליך השחיקתי, והתורם גם הוא לתחושת הכאב המוגברת באזור. למעשה, רק כ- 20% מהמטופלים שמדגימים שחיקה במפרק בצילום רנטגן ממשיכים לפתח כאבים, למדנו כי ישנם גורמים נוספים האחראים על יצירת הכאב מלבד התהליך השחיקתי, ביניהם תהליך העלייה ברגישות הרקמה. גם פה באה הפיזיותרפיה לעזרתנו, משום שאחד הדברים שעשויים לעזור בהורדת הרגישות הוא טיפול מנואלי וחקירת כיווני תנועה שאינם כאובים. 

אלמנטים נוספים שכדאי לתת עליהם את הדעת משום שגם הם תורמים לכאבים הם האלמנטים הפסיכולוגים והסוציאליים. המחקר מראה בבירור שהכאבים המורגשים כתוצאה משחיקת סחוס במפרק אינם מושפעים רק מבעיה ברקמה, אלא הם מושפעים מהאדם כולו: מתפיסותיו, רגשותיו, התנהגותו ותגובותיו לסביבתו. כל אלה יכולים להשפיע על תהליכי דלקת בגוף, כמו התהליך הדלקתי שקיים במפרק, ולהשפיע גם על דרכי התנהגות שיכולים לעודד או לעכב את התהליך הדלקתי.

הנקודה החשובה כאן היא שיש לראות את מכלול המרכיבים העשויים להשפיע על הכאבים, וכי ניתן לפתור הכאבים גם אם לא פותרים את השחיקה! 

כאבים בירך

אבחון עצמי לכאבים בירך בעקבות שחיקת סחוס

כיצד תוכלו לדעת האם הכאבים שלכם בירך נובעים משחיקת סחוס? הנה כמה סימנים שיכולים לעזור לכם באבחנה, אך זיכרו שאין תחליף לבדיקה של פיזיותרפיסט מוסמך:

  1. אתם מעל גיל 50.
  2. יש לכם נוקשות בוקר בירך שנמשכת פחות מ- 60 דקות.
  3. הכאב בירך מתגבר כאשר אתם מנסים:
    1. לקום מכיסא.
    2. לכופף הברך לכיוון בית-החזה.
    3. ליישר הרגל לאחור (למשל בשלב הדחיפה בהליכה).

חשוב להדגיש שהכאב יכול להיות מורגש לא רק בירך, אלא גם באזור המפשעה, באזור הגב התחתון והישבן ולעיתים לאורך הירך הקדמית עד לברך.

טיפול בכאבים בירך כתוצאה משחיקת סחוס

כמו שאמרנו, בטיפול הפיזיותרפיה מתבצע אבחון מדוייק כדי לאתר את מקור הבעיה (שהוא לא בהכרח רק בירך). בהתאם לממצאי הבדיקה ניתן טיפול שכולל עבודה על הרקמות והמפרקים כדי לשפר תנועתיות, תרגול אקטיבי לשיפור איכות התנועה ולחיזוק השרירים, ותרגול תפקודי שמטרתו להקנות למטופל ביטחון בביצוע הפעולות ביומיום ללא כאב. בנוסף, ניתנות הנחיות להתנהלות ביומיום ולתרגול בבית להטמעת השינוי באיכות התנועה והפחתת הכאבים.

בפרט, בהרבה מקרים של שחיקת מפרק הירך אנו מוצאים ליקויים בטווחי התנועה של הירך, אך גם בטווחי התנועה של הגו, והקרסול, כמו גם חולשה שרירית סביב מפרקים אלו, וקושי בשיווי-משקל. בהתייחסות למכלול המרכיבים הללו, יש לפיזיותרפיסט אפשרות לטפל במקור הבעיה, ובכך לא רק לשפר את המטופל מבחינת הכאבים, אלא אף להביא לשיפור במצבו התפקודי הכללי של המטופל ולהקטין הסיכוי לכאבים חוזרים בעתיד.

נציין שהמחקרים בנושא זה תומכים בטיפול הפיזיותרפיה, בדגש על תרגול אקטיבי, ככלי הטיפול העדיף במקרים של שחיקת הסחוס המפרקי. השפעת הטיפול הפיזיותרפי על כאב לא נופלת מזו של תרופות, וללא תופעות הלואי הלא נעימות שעשויות להיות לתרופות. בנוסף, כמו שציינו, בטיפול הפיזיותרפיה, מעבר לשיפור בכאב, ניתן לשפר את התפקוד הכללי ואף להקטין הסיכוי להישנות של הכאב.

במידה ואתם סובלים מכאבים באזור האגן-ירך-מפשעה-ברך – ייתכן והכאבים שלכם נובעים משחיקת סחוס ותהליך דלקתי במפרק הירך.
אנו מזמינים אתכם לבדיקה ואבחון למציאת מקור הבעיה שלכם – ולפתור אותה.

עם טיפול נכון, על ידי איש מקצוע שיקשיב לכם, יבנה לכם תכנית טיפול אישית הכוללת שילוב טיפול מנואלי ותרגול אקטיבי – תגיעו לתוצאות.
אסטריקס פיזיותרפיה – מקצועיות. איכות. תוצאות.

השאירו את פרטיכם, קבלו שיחת ייעוץ במתנה עם פיזיותרפיסט מומחה, והתחילו את השינוי כבר היום.